Ezzel a recepttel el is indítom a tavaszi hangulatot itt a blogon, benne vagytok?🌻
Mert hát ezekről a napsárga szeletekről egy szép virágos mező jut nekem eszembe.
CUKORMENTES VIZES VEGÁN PISKÓTA
Ha kipróbálnál valami újat a hagyományos tojásos piskóta helyett, akkor ezt a vizes piskótát ajánlanám még.
Került bele kókuszliszt is, hogy ízében passzoljon a mangós-kókuszos panna cottához is.
Én most cukormentesen készítettem, nyírfacukorral, azaz xilittel.
MIÉRT XILIT
Sokféle alapanyagot szoktatok nálam látni, igyekszem mindig kísérletezni. Így van ez a különféle cukrokkal és édesítőszerekkel is.
A xilitet nagyon megszerettem, mert nincs mellékíze, sütésálló és adagolásában megegyezik a kristálycukoréval, szóval a „tapasztalatlanabbaknak” is jól bele lehet szokni a xilites sütemények készítésébe.
De jótékony hatásai is ismertek már:
antibakteriális hatású, candida betegek is használhatják
fogszuvasodást mérséklő hatás
hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba történő beépüléséhez
valamint jó hatással van a felső légutakra, nem engedi megtapadni és elszaporodni a baktériumokat, kórokozókat
azonban:
puffasztó hatású lehet, hasmenést okozhat valakinél
és nem utolsó sorban: kutyák és más háziállatok számára mérgező a xilit!
De a fentebbi jó tulajdonságaiért gondoltam, hogy érdemel egy ilyen szép tavaszi receptet ez az édesítőszer is. 🙂
PANNA COTTA AGAR-AGAR PORRAL
Én nagyrészt már ezzel a vörösmoszatokból nyert sűrítő anyaggal készítem a panna cottát, de persze lehet a hagyományos zselatinnal is. Azonban az agar-agar kipróbálására is buzdítok mindenkit. 🙂
rottartalma miatt jó hatással van az emésztésre is
gyulladásgátló hatású
Használata egyszerű, mielőtt a sűríteni kívánt ételhez adnánk, egy kevés folyadékban keverjük csomómentesre, majd körülbelül 2 percig forraljuk az étellel folyamatos kevergetés mellett.
Néhány óra alatt a hűtőben megdermed.
VEGÁN, CM MANGÓS-KÓKUSZOS PANNA COTTA SZELETEK
Mennyiség: 1 hosszúkás sütőforma
hozzávalók
PISKÓTA: 150 g búzaliszt 20 g kókuszliszt 10 g lenmagliszt 40 g nyírfacukor (xilit) csipet só 1/2 csomag sütőpor 1 tk vanília kivonat 50 g olaj/olívaolaj/kókuszolaj 2 dl víz PANNA COTTA: 1 nagy érett mangó húsa (nagyjából 2,5 dl mangópüré lesz belőle) 50 ml víz 250 ml kókuszkrém (konzerves kókusztej tetején lévő krémes rész) 4 ek nyírfacukor 1 tk citromhéj 1 tk vanília kivonat 3 tk agar-agar + 50 ml víz (csipet kurkumával élénkíthetünk a színén) TETEJÉRE: mangó kockák kókuszchips citromhéj szárított rózsaszirom
elkészítés
1. A piskótához egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókkal csomómentesre keverjük. Ne keverjük túl a sütőpor miatt. 2. Egy magasabb sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. Később ez a sütőforma lesz a sütiformánkat tartó edényke. Ha nincs ilyenünk, utólag egy akár műanyag ételtartóba is belevághatjuk a piskótát, hogy ráönthessük majd a panna cotta réteget. 3. 180°C-on 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát, tűpróbával ellenőrizhetjük. A sütőformában hagyjuk kihűlni. 4. A panna cottához a mangó húsát turmixoljuk, majd fél dl vízzel egy kis lábasban 1-2 percig forraljuk. 5. Hozzáadjuk a kókusztejet, majd amikor azzal is felforrt, mehet bele a xilit (vagy egyéb édesítőszer, cukor), a vanília kivonat és a citomhéj; elkeverjük. 6. Az agar-agart csomómentesre keverjük fél dl vízzel, majd beleöntjük a mangós alapba és folyamatos kevergetés mellett forraljuk még 2-3 percig. 7. A forró panna cotta alapunkat egy kicsit kihűtjük, hogy elkezdjen sűrűsödni. Ezalatt néha át kell keverni, ne alakuljon ki a tetején keményebb réteg. 8. A kihűlt piskótát kivesszük a formából és ugyanezt a sütőformát (vagy bármilyen magas falú edényt) kibéleljük 2 sütőpapír csíkkal, amiket egymásnak merőlegesen helyezünk bele "+" formában. Ezzel majd könnyebb lesz kiemelni a süteményt a formából, mikor elkészült. 9. A kihűlt piskóta tetejét levágjuk, hogy szép egyenletes alapra önthessük a panna cottát. (ezt a megmaradt piskótát ne dobjuk ki, pohárdesszerthez is felhasználhatjuk) 10. Belehelyezzük a sütőpapírral bélelt formába a piskótát és ráöntjük a panna cottát. 11. A tetejét elsimítjuk és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, hogy megdermedhessen. Ezután könnyen kiemelhető a sütőpapírral együtt. Ha szeretnénk, a széleit levághatjuk, hogy szépen látszódjanak ott is a rétegek. 12. Díszíthetjük mangó kockákkal, kókuszchipsszel, citromhéjjal, szárított rózsaszirmokkal. 13. Egy éles késsel szeleteket vágunk belőle.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!