Ezzel a recepttel el is indítom a tavaszi hangulatot itt a blogon, benne vagytok?🌻

Mert hát ezekről a napsárga szeletekről egy szép virágos mező jut nekem eszembe.

CUKORMENTES VIZES VEGÁN PISKÓTA

Ha kipróbálnál valami újat a hagyományos tojásos piskóta helyett, akkor ezt a vizes piskótát ajánlanám még.

Került bele kókuszliszt is, hogy ízében passzoljon a mangós-kókuszos panna cottához is.

Én most cukormentesen készítettem, nyírfacukorral, azaz xilittel.

MIÉRT XILIT

Sokféle alapanyagot szoktatok nálam látni, igyekszem mindig kísérletezni. Így van ez a különféle cukrokkal és édesítőszerekkel is.

A xilitet nagyon megszerettem, mert nincs mellékíze, sütésálló és adagolásában megegyezik a kristálycukoréval, szóval a „tapasztalatlanabbaknak” is jól bele lehet szokni a xilites sütemények készítésébe.

De jótékony hatásai is ismertek már:

antibakteriális hatású, candida betegek is használhatják

fogszuvasodást mérséklő hatás

hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba történő beépüléséhez

valamint jó hatással van a felső légutakra, nem engedi megtapadni és elszaporodni a baktériumokat, kórokozókat

azonban:

puffasztó hatású lehet, hasmenést okozhat valakinél

és nem utolsó sorban: kutyák és más háziállatok számára mérgező a xilit!

De a fentebbi jó tulajdonságaiért gondoltam, hogy érdemel egy ilyen szép tavaszi receptet ez az édesítőszer is. 🙂

PANNA COTTA AGAR-AGAR PORRAL

Én nagyrészt már ezzel a vörösmoszatokból nyert sűrítő anyaggal készítem a panna cottát, de persze lehet a hagyományos zselatinnal is. Azonban az agar-agar kipróbálására is buzdítok mindenkit. 🙂

rottartalma miatt jó hatással van az emésztésre is

gyulladásgátló hatású

Használata egyszerű, mielőtt a sűríteni kívánt ételhez adnánk, egy kevés folyadékban keverjük csomómentesre, majd körülbelül 2 percig forraljuk az étellel folyamatos kevergetés mellett.

Néhány óra alatt a hűtőben megdermed.

VEGÁN, CM MANGÓS-KÓKUSZOS PANNA COTTA SZELETEK

Mennyiség: 1 hosszúkás sütőforma

hozzávalók
PISKÓTA:
150 g búzaliszt
20 g kókuszliszt
10 g lenmagliszt
40 g nyírfacukor (xilit)
csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 tk vanília kivonat
50 g olaj/olívaolaj/kókuszolaj
2 dl víz

PANNA COTTA:
1 nagy érett mangó húsa (nagyjából 2,5 dl mangópüré lesz belőle)
50 ml víz
250 ml kókuszkrém (konzerves kókusztej tetején lévő krémes rész)
4 ek nyírfacukor
1 tk citromhéj
1 tk vanília kivonat
3 tk agar-agar + 50 ml víz
(csipet kurkumával élénkíthetünk a színén)

TETEJÉRE:
mangó kockák
kókuszchips
citromhéj
szárított rózsaszirom

elkészítés
1. A piskótához egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókkal csomómentesre keverjük. Ne keverjük túl a sütőpor miatt.

2. Egy magasabb sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. Később ez a sütőforma lesz a sütiformánkat tartó edényke. Ha nincs ilyenünk, utólag egy akár műanyag ételtartóba is belevághatjuk a piskótát, hogy ráönthessük majd a panna cotta réteget.

3. 180°C-on 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát, tűpróbával ellenőrizhetjük. A sütőformában hagyjuk kihűlni.

4. A panna cottához a mangó húsát turmixoljuk, majd fél dl vízzel egy kis lábasban 1-2 percig forraljuk.

5. Hozzáadjuk a kókusztejet, majd amikor azzal is felforrt, mehet bele a xilit (vagy egyéb édesítőszer, cukor), a vanília kivonat és a citomhéj; elkeverjük.

6. Az agar-agart csomómentesre keverjük fél dl vízzel, majd beleöntjük a mangós alapba és folyamatos kevergetés mellett forraljuk még 2-3 percig.

7. A forró panna cotta alapunkat egy kicsit kihűtjük, hogy elkezdjen sűrűsödni. Ezalatt néha át kell keverni, ne alakuljon ki a tetején keményebb réteg.

8. A kihűlt piskótát kivesszük a formából és ugyanezt a sütőformát (vagy bármilyen magas falú edényt) kibéleljük 2 sütőpapír csíkkal, amiket egymásnak merőlegesen helyezünk bele "+" formában. Ezzel majd könnyebb lesz kiemelni a süteményt a formából, mikor elkészült.

9. A kihűlt piskóta tetejét levágjuk, hogy szép egyenletes alapra önthessük a panna cottát. (ezt a megmaradt piskótát ne dobjuk ki, pohárdesszerthez is felhasználhatjuk)

10. Belehelyezzük a sütőpapírral bélelt formába a piskótát és ráöntjük a panna cottát.

11. A tetejét elsimítjuk és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, hogy megdermedhessen.
 Ezután könnyen kiemelhető a sütőpapírral együtt.
 Ha szeretnénk, a széleit levághatjuk, hogy szépen látszódjanak ott is a rétegek.

12. Díszíthetjük mangó kockákkal, kókuszchipsszel, citromhéjjal, szárított rózsaszirmokkal.

13. Egy éles késsel szeleteket vágunk belőle.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük