Epres-mandulás illatokban pompázó töltött briósok, egy kis fűszerrel felpezsdítve az ízeket: a bazsalikommal.
Minden falat mennyei, a foszlós briós tészta, az édes mandulakrém és a friss savanykás bazsalikomos eper… na meg a ropogós cukorka.
Mindenféle textúra és íz találkozik egy falatban.
Ez a recept szintén tej- és tojásmentesen készült.
A BAZSALIKOM ÉS AZ EPER TALÁLKOZÁSA
Kóstoltad már az epret bazsalikommal?
Ha nem, akkor most mindenképp itt az ideje. Én rajongok ezért az ízvilágért, amit ez a páros alkot.
Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet, pedig őket aztán tényleg egymásnak teremtették!
Friss és üde ízvilág a tavaszias, nyárias napokon.
De nem csak ebben a receptben fogyaszthatod, tökéletes a bazsalikomos-epres limonádé is, és sokféle ételt tehet izgalmassá. Majd hozok recepteket még velük, ha benne vagytok!


NÉHÁNY FÁZISFOTÓ
Ezeket a fázisfotókat is mutatnám, de tudom, a videóban mindent láthattok – csak hát annyira szép ez a kompozíció, kár lett volna nem megörökíteni.
Az egyik kedvencem mostanában a piros-zöld színkombináció, így ezek a képek is közel állnak a szívemhez.
1. kép: a briósok még egy tésztagombócként
2. kép: már briós formát öltve, várakoznak a krémre
3. kép: mandulakrémmel töltve
4. kép: a bazsalikomos eper is rákerült a tetejükre


❤
VEGÁN MANDULAKRÉMMEL TÖLTÖTT BRIÓS BAZSALIKOMOS EPERREL
Mennyiség: 6 briós

hozzávalók
a briós tésztához: 200 g liszt csipet só 4 g élesztő 40 g cukor 70 ml növényi tej 90 g olvasztott margarin 1 tk vanília kivonat a mandulakrémhez: 50 g mandulaliszt 50 g porcukor fél citrom reszelt héja 1 tk vanília kivonat 50 g puha margarin a bazsalikomos eperhez: 5-6 szem friss eper 4-5 levél friss bazsalikom 2 ek citromlé 2 ek cukor 1 tk vanília kivonat
elkészítés
1. A briós tésztához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd alaposan összedolgozzuk a nedves hozzávalókkal. 4-5 percig dagasztjuk a tésztát, majd gombócot formázunk belőle és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 60 percig. 2. Kelesztés után lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, legalább 1-2 cm-es vastagságra, de készíthetünk magasabb briósokat is, akkor vastagabbra hagyjuk a tésztát. Egy kiszúróval, vagy akár pohárral kiszaggatjuk a briósokat. Letakarva kelesztjük még 30 percet. 3. Addig elkészítjük a töltelékeket. Az epreket nagyobb darabokra szeleteljük, a bazsalikom leveleket széttépkedjük nagyobb darabokra, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A mandulás krémhez egy kisebb tálban összedolgozzuk a hozzávalókat. 4. Az újra megkelt tésztakorongok belsejében helyet csinálunk a tölteléknek, kissé lenyomkodjuk, üreget készítünk. Először a mandulakrémet tesszük bele ebbe a gödörbe (nagyjából 1-1 evőkanálnyit), majd a bazsalikomos eperből is halmozunk a krémre. Növényi tejjel lekenjük a tésztát és szórócukorral díszítjük. 5. 180°C-on 23-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Frissen a legfinomabb.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!