Még tart a rebarbara szezon, amit, ahogy látjátok, én igyekszem is kihasználni. Mivel úgy sejtem, vagytok még páran, akik szintén nagyon szeretik ezt a zöldséget, így én még nem zártam le a szezont a blogon sem.

Készült már PUDINGOS VEGÁN REBARBARA PITE és REBARBARÁS ZABPISKÓTA MINDENMENTESEN is, most pedig itt vannak ezek a szép madeleine sütemények ráadásként.

Ahogy az előző két receptnél is a gyorsaság és az egyszerűség volt az egyik fő szempont, ennél a receptnél sincs ez másként.

Gyors, egyszerű, mert szépségét a hozzávalók izgalmassága és a sütemény formája adja – na és persze a rózsaszín és zöld színekben pompázó savanykás rebarbara csíkok.

Instagramon már említettem, hogy a végeredmény ennél a vegán madeleine süteménynél egészen túrós batyu ízre sikeredett.

És tudom is, melyik hozzávalóktól emlékeztetett már az első falat után a túrós batyu ízére és állagára.

A fehérlisztbe kevert rizs- és kókuszliszt, valamint az édesítésre használt lucuma por, a citromhéj és vanília kombinációjával pont ilyen ízeket és állagot tud előcsalni.

Ezért jó néha keverni a különböző alapanyagokat, a liszteket, cukrokat, édesítőszereket. Izgalmas aromák és állagok születhetnek egyszerű recepteknél is.

És persze a szervezetre gyakorolt hatásai sem elhanyagolhatóak, kevesebb fehérliszt és cukor szükséges így ebben a receptben is, viszont az élvezetekről nem hogy nem kell lemondanunk miatta, inkább új szintre emelik, egy izgalmasabb világba, ahova jó néha belépni és körbenézni.

TÚRÓS BATYU ÍZVILÁG

Fentebb tehát említettem, hogy milyen összetevők kombinációjából születhetett ez a túrós batyu íz és állag.

Állagában a rizs- és a kókuszliszt segít. Porhanyósabb lesz a végeredmény, nem egy tömött tésztát kapunk. Szerintem érdemes a fehérlisztbe keverni őket.

Ízében leginkább az édesítésre használt lucuma dob rajta, valamint az azzal harmonizáló citromhéj és vanília.

CUKORMENTES SÜTEMÉNY

Jó néha akár csak kísérletezni egy-egy cukormentes süteménnyel. Van, aki csak ilyen formában fogyaszthat édességeket, ők tudják milyen izgalmas ízeket is lehet varázsolni a süteményekből, ha nem csak a kristály- és porcukor található a konyhában. Érdemes keverni vagy teljesen elhagyni ezeket a „szokásos” alapanyagokat egy-egy recept kedvéért.

Már rengeteg más fajta édesítő létezik, amik hatásaiban is, de ízében és állagában is okozhatnak meglepetést a hagyományos recepteknél is.

TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER: LUCUMA

Számomra újdonságként a lucuma került most főszerepbe, ami egy természetes, a hagyományos cukor egészségesebb helyettesítőjeként szolgál.

A hagyományos cukorhoz képest a magas rosttartalom és az alacsony glikémiás index miatt értékelendő

A gymbeam oldaláról ezeket találtam erről a gyümölcsről:

  • a cukor egészségesebb alternatívája
  • a Pouteria lucuma növény gyümölcséből származik
  • magas a rosttartalma
  • 100 g csupán 31 g cukrot tartalmaz
  • a hagyományos cukornál alacsonyabb a glikémiás indexe
  • vegánok is fogyaszthatják

MIÉRT REBARBARA?

A szemünknek izgalmas alkotások tehát egy érv a rebarbara mellett.

De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.

vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)

ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)

alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)

HOGYAN HASZNÁLD FEL A REBARBARÁT

Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!

Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.

A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.

De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! 🙂

 ❤


VEGÁN, CUKORMENTES MADELEINE REBARBARÁVAL

Mennyiség: 9-10 db madeleine
hozzávalók
80 g búzaliszt
60 g rizsliszt
60 g kókuszliszt
2 tk sütőpor
30 g lucuma por
40 g xilit
1 tk reszelt citromhéj
360 ml növényi tej
50 ml olaj (kókuszolaj, olívaolaj, stb)
1 tk vanília

díszítéshez
rebarbara csíkok

elkészítés
1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük és csomómentesre keverjük a nedves hozzávalókkal.

2. Kiolajozott sütőforma aljára rakosgatjuk a csíkokra vágott rebarbarát és rákanalazunk a tésztából.

3. Elegyengetjük a tetejét és 180°C-on 20-25 percig sütjük.

4. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából a süteményeket.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük