Talán már láttátok nálam a falafel hamburger ötletét… pontosabban erről a fasírtkeverékről is írtam már Nektek, amit majdnem minden házi hamburger készítésnél használni szoktam.

Szóval éppen itt az ideje, hogy ebben a bejegyzésben is átvegyük a részleteit.

MIÉRT A FALAFEL

Amíg el nem kezdtem kísérletezni a hamburgerek készítésével, nem igazán voltam nagy kedvelője a hamburgereknek… Tudom, sokaknak ez furcsaság, én is utánajártam az okának, látjátok. 🙂

És az ok valójában leginkább a húspogácsa volt.

A húspogácsát először felváltotta nálam a különféle hüvelyesekből készült pogácsa, mint például a vörösbabból vagy csicseriborsóból készült változatok. Azokat is nagyon szerettem. Ezzel kezdett megnyílni előttem az izgalmasabbnál izgalmasabb hamburgerek világa.

Aztán találkoztam az Eden Premium 1001 falafel fasírt keverékével, persze, nálam is a szokásos „hummusz-falafel” kombinációval kezdte a bemutatkozást, majd egyszer arra gondoltam, mért ne tehetném bele az aznapra tervezett hamburgerbe…

Azóta szinte minden egyes házi hamburger készítésnél főszereplővé vált – na meg a hamburgeres ebédek/vacsorák számát is növelte. 🙂

Számomra egyszerűen verhetetlen ez a falafel. Imádom a fűszerezését, annyira friss ízekkel dobja fel a hamburgert. A sok friss zöldség pedig csak kiemeli azt.

A benne található összetevők jótékony hatásai pedig nem utolsó szempont, ha már a blogra is felkerül a recept. 🙂

(hirdetés és szívből ajánlom)

TARTALMAZ TÖBBEK KÖZÖTT

köleslisztet

csicseriborsó lisztet

quinoa lisztet

teff lisztet

útifű maghéj lisztet

sörélesztő pelyhet

Minden olyan jó dolgot, amiket én is szívesen használok a konyhában.

A MENTES BUCIRÓL

Emellett a másik nagy kedvencem ez a mentes buci. Persze, készíthetünk „hagyományos” hamburger bucit is, de mindenképp csak ajánlani tudom, hogy néha próbáljatok ki egy-egy újdonságot a hagyományos ízek mellett, hiszen annyi csodálatos alapanyagot ismerhetünk meg így.

Valamint tudom, hogy sokan kerestek glutén és egyéb „mentes” finomságokat, mert az egészségeteket csak ilyen mentes receptekkel tudjátok megőrizni – Nektek is remélem örömet okoz egy új, egyszerű és jól működő lisztkeverék, mint ez, amiből készítettem a mentes bucikat. Az Eden Premium termékek között sokféle gluténmentes+vegán lisztkeveréket találtok.

(hirdetés és szívből ajánlom)

TARTALMAZ

köles lisztet

teff lisztet

quinoa lisztet

útifű maghéj lisztet

A SZÁMOMRA ELENGEDHETETLEN…

… a sok friss zöldség. Ha tehetitek, tegyetek a hamburgerbe sok-sok ropogós élettel teli zöldséget.

Nem csak az egészséges táplálkozásunk fő alapjaként szolgáló lépésként mondom ezt Nektek.

A falafel friss fűszerezését a friss zöldségek olyan szépen kiegészítik, kiemelik, hogy vétek lenne kihagyni ezt az ízélményt.

Én nagyon szeretem friss jégsalátával, ahogy a képeken is láthatjátok, de másik kedvencem még a rukkola. A borsos íze nagyon jól illik a hamburgerekbe.

Ami még nem hiányozhat az én hamburgeremből, az az uborka, valamint a vékonyra szelt lilahagyma.

A többi pedig csak ráadás. 🙂

 ❤


MINDENMENTES FALAFEL BURGER ÉS BUCI

Mennyiség: 1 adag
hozzávalók
2 mentes bucihoz:
200 g Eden Premium kelt tészta lisztkeverék
2 tk só
3 tk cukor
1 tasak szárított élesztő
200 g langyos víz
2 falafel pogácsához:
100 g Eden Premium 1001 falafel fasírt keverék
4 g só
120 g langyos víz

elkészítés
Buci:
1. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vízzel összedolgozzuk a tésztát. 

2. Tiszta konyharuhával lefedjük, majd 1 órát meleg helyen kelesztjük. 2 bucit formázunk belőle és letakarva 10 percig kelesztjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.

3. Olajos kézzel átsimítjuk a tetejüket, majd szezámmaggal megszórjuk, kicsit belenyomkodjuk.

4. Gőzben (egy kisebb sütőtálba vizet öntünk és betesszük a sütőbe a bekapcsoláskor, ha nincs erre kialakított rész a sütőben), 210°C-on 15 percig sütjük, majd 180°C-on 15 percig.

Falafel:
1. A falafel pogácsához összedolgozzuk a hozzávalókat, 10 percig pihentetjük. 2 lapos pogácsát formázunk belőle. 

2. Forró serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megsütjük a pogácsáknak.

Összeállítás:
1. A hamburger összeállításához a mentes bucikat félbevágjuk, majd mindkettőnek a belső felét megpirítjuk serpenyőben vagy a sütőben.

2. Ezután már csak rétegezni kell a finomságokat.
Tálalhatjuk friss zöldségekkel (uborka szeletekkel, jégsalátával, lilahagyma szeletekkel), barbecue szósszal, vagy amivel szeretnénk.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük