Ha húsvét, akkor répatorta🌷
Ha goodafterfood, akkor izgalmas recept.✨
Így született ez az izgalmas répatorta, ami végül tojásmentes, tejmentes, és lisztmentes süteményként végzett a répatorták versenyének első helyén.

„LISZTMENTES” TÉSZTA
A lisztmentes annyit jelent, hogy búzalisztet nem tartalmaz a recept. Helyette zablisztből, mandulalisztből és barna rizslisztből áll a répatorta alapja.
Ezektől a lisztektől válhat gluténmentessé az arra érzékenyeknek.
Én az ezekből a lisztekből létrejött ízt és állagot szeretem nagyon, szerintem a répatortának ezek nagyon jól állnak.
De bátran kísérletezzetek más lisztekkel, finomra őrölt magvakkal is, nagyon jól illhet hozzá még a darált dió, a hajdinaliszt, cirokliszt, vagy akár a kókuszliszt is például.

A KÜLÖNFÉLE LISZTEK KEVERÉSÉNEK MŰVÉSZETE
Nekem ez egyfajta művészetté, hobbivá vált, hogy mindenféle jótékony hatású, izgalmasabbnál izgalmasabb lisztek keverékével alkotom a receptjeimet.
Amiket most használtam:
ZABLISZT
Gazdagabb fehérjében és rostban a sima búzaliszthez képest.
Lassabban szívódik fel a szervezetben, alacsonyabb szénhidrát tartalma van, ezért nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést.
Elősegíti a normál bélműködést, ezáltal támogatja az immunrendszer működését.
MANDULALISZT
Tápanyagokban gazdag, valamint omega 3 és omega 6 zsírsavakban.
Vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne, ilyen pl az E vitamin, a vas, a magnézium, kalcium, kálium.
BARNA RIZSLISZT
A rizslisztet az állaga miatt szeretem nagyon, könnyen magába szívja a folyadékokat, szépen összetartja a tésztát.

KÉTFÉLE CUKOR
A receptben sima kristálycukrot és kókuszvirág cukrot használok egyenlő arányban.
Ti is nyugodtan kísérletezzetek színben és ízvilágban különböző cukrokkal vagy édesítőszerekkel.
A kókuszvirág cukor finom karamellizált ízt ad neki, érdemes a sima cukorhoz is keverni belőle.

KRÉM MAGOKBÓL
Talán már láttatok nálam hasonló krémet. Általában kevés kesudiót használok, mert nem a legolcsóbb hozzávaló és izgalmasabb is más magokkal is sütni-főzni.
Ebben most található kesudió is, azonban a nagy kedvencem, a napraforgómag is helyett kapott a krémben. Próbáljátok ki! 🙂
Most margarinnal krémesítettem, de használhattok kókuszkrémet is vagy joghurtot hozzá.

❤
A legfinomabb répatorta vegán és gluténmentesen
Mennyiség: 1 kisebb tepsi

hozzávalók
80 g zabliszt 70 g mandulaliszt 50 g barna rizsliszt 30 g tápióka keményítő 2 tk sütőpor csipet só 2 tk fahéj 1/2 tk őrölt gyömbér 50 g kókuszvirág cukor 50 g kristálycukor 100 g almaszósz (elkészítése lentebb) 1 tk vanília kivonat 30 g kókuszolaj 150 ml növényi tej 100 g reszelt répa (1 nagyobb répa) a krémhez: 60 g kesudió 60 g napraforgó mag 55 g puha margarin 2 ek kókuszvirág cukor 1 ek citromlé 1 tk vanília kivonat tetejére: (opcionális) pirított magvak
elkészítés
1. Az almaszószhoz egy közepes almát meghámozunk, kivágjuk a magházat, felkockázzuk és 2 evőkanál citromlével összeturmixoljuk - kész is az almaszószunk. 2. A répatortához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókkal csomómentesre keverjük, majd beleforgatjuk a reszelt répát is. 3. Egy kisebb kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét. 4. 175°C-on 40 percig sütjük. 5. A krémhez a magvakat legalább 1 órára forró vízbe áztatjuk, turmixolás előtt leszűrjük. 6. A krém hozzávalóit krémesre turmixoljuk egy magasabb falú edényben. Amíg sül a süti, betehetjük a hűtőbe. 7. Miután langyosra hűlt a répatorta, kiborítjuk a tepsiből. Ha fejjel lefelé borítjuk, szép sima lesz a sütik teteje. 8. Lekenjük a krémmel a piskótát és pirított magvakkal is leszórhatjuk. 9. Hűtőbe téve, néhány nap múlva is nagyon finomak még ezek a répatorta kockák.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!