Sokáig nem tudtam igazi szép hajtogatható palacsintákat készíteni a zablisztes vegán verziókból (a végén mindig maradtam a vastagabb „amerikai palacsintánál”). Hiába láttam itt-ott a receptet, vagy a „palacsinta állagot kell kapj” mondatokat, nekem valahogy mégsem sikerült, pedig a hagyományos palacsintát évek óta készítem. Volt, hogy egyáltalán nem, volt, hogy majdnem megvolt, de nem tudtam mitől függ igazán.
Majd a kudarcok után rászántam magam és a recept, valamint a kapott állag mellett, a készítés folyamatára is gondos figyelmet fordítottam. Mert a „sima, hagyományos” palacsintát évek óta a tökéletességig fejlesztettem (a család is igazolja 🙂 ), így ez az egészséges verzió sem hagyott nyugodni, sőt, még inkább ezt szerettem volna a hagyományos helyett bevezetni a családi étkezésekbe.
Úgy érzem teljes győzelmet arattam a palacsinta készítésben! 🙂 És mivel szeretem másokkal is megosztani a receptjeimet, praktikáimat, ez a „felfedezés” aztán végképp nem maradhat el.

Szóval, ahogy Instagramon már ígértem, összeírtam a tapasztalataimat, hogy ezek segítségével bárki el tudja készíteni, ha egy egészséges változatot választana a hagyományos helyett egy-egy étkezésben.
Mióta a tökéletesített recepttel és technikával sütöm ezeket a zabpalacsintákat, a család összes tagja elégedett egy-egy palacsintázás után és mindenki szerint ez sokkal finomabb, mint az eddig hagyományosan készített palacsinták.

Tehát a tapasztalataim a palacsintatészta összeállításától a tálalásig:
Az összeállításnál:
– a tésztát érdemes csomómentesre kavarni (én palacsintatésztákhoz mindig botmixert használok a kikeveréskor)
– legalább 10 percet pihentetni kell, hogy a liszt magába szívja a folyadékot
– az elején folyékonynak tűnhet a tészta, de a pihentetés után pont az ellenkezőjét kaphatjuk, ahogy sűrűsödik be a zabliszttől a tészta
– nálam az vált be, hogy az én hagyományos palacsintatésztámnál egy kicsit sűrűbb végeredményt kell kapjak
– ha túl sűrű a pihentetés után (ezt érezni kell sajnos, vagy sütésnél nagyon nehezen terül el a serpenyőben), akkor pár kortynyi növényi tej mehet bele; de ezután még 5 percig pihentetem, hogy azt is magába szívja a liszt
A sütésnél:
– forró serpenyőn kell elkezdeni sütni
– mivel sűrűbb ez a tészta, a merőkanál aljával lehet segíteni a tésztának elterülni (lehet hozzá pótolni a kimaradt foltokban, de ne tegyük túl vastaggá)
– ha már kezd elválni a széle a serpenyőtől az első oldal sütésekor, általában 1-2 perccel azután alá lehet nyúlni a spatulával és megfordítani
+ a sütés alatt besűrűsödik a tészta (főleg, ha több adagot készítünk), 1-1 kortynyi tejet lehet közben hozzáadni, de mindig egy új palacsintasütés után közvetlen érdemes hozzákeverni, hogy ez idő alatt magába szívja a liszt
– a sütésnél úgy tűnhet, kicsit vastag a palacsinta, de ahogy hűl, majd úgy „esik össze” vékony hajtogatható palacsintává
A tálalásnál:
– rugalmasabb lesz a palacsinta, ha vársz egy kicsit a hajtogatással és addig a forró palacsinták egymáson egy kupacban hűlnek egy kicsit, mert frissen sérülékenyebb, törékenyebb
+ tipp: locsolj a legfelső palacsintára pár evőkanálnyi juharszirupot és a szivacsos tésztán keresztül a „tornyon” végigfolyik, az összes palacsintát megízesítve és még jobban megpuhítva

! Ahol elronthatod:
– nem elég forró a palacsintasütőd: emiatt kiszárad és elrepedezik a tészta
– hamar szeretnéd megfordítani: emiatt nem marad egyben, leragad néhány helyen

Remélem ezek a tippek, tapasztalatok segítenek, és könnyedén el tudod készíteni Te is ezt a kevés hozzávalós, szuperegészséges palacsintát.
❤
VEGÁN TEKERHETŐ ZABPALACSINTA ALAPRECEPT + VEGÁN „KRÉMTÚRÓ”
Mennyiség: 6-8 db

hozzávalók
200 g zabpehelyliszt 4,5 - 5 dl kókusztej 1/2 tk vanília kivonat csipet só csipet szódabikarbóna + vegán "túrókrém": 1 kis doboz növényi joghurt (én kókuszjoghurtot szeretek használni) 1-2 ek aprószemű zabpehely 1 tk vanília kivonat citromlé, citromhéj fél tk fahéj ha nem elég édes a joghurt: juharszirup, stb
elkészítés
1. A tészta hozzávalóit egy botmixerrel vagy egy kézi habverővel csomómentesre keverem, majd legalább 10 percre állni hagyom. 2. A sütéshez a palacsintasütőt felforrósítom, ha szükséges egy szilikonecsettel kiolajozhatod. 3. A tésztából egy merőkanálnyit a serpenyőbe öntök és ha szükséges, a kanál aljával elegyengetem. Pár percig sütöm az első oldalát, majd miután elvált a szélétől a tészta, megfordítom és a másik oldalát is megsütöm. 4. A kész palacsintákat egy tálban egymásra pakolom és hagyom picit hűlni őket így. Tálaláshoz ötletek: juharszirup, gyümölcsök, lekvár, joghurt Vegán "túrókrém": 1. A hozzávalókat összekeverjük, ha szeretnénk, krémesre turmixolhatjuk. Legalább 5 percig pihentessük. A hozzávalók arányait az ízlésünkre szabhatjuk, állagban és ízben is. 2. Töltsük meg a "krémtúróval" a palacsintákat.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!