Zöldséges pudingpite… Igen, a rebarbara alapvetően egy zöldség, de savanykás ízével és csodálatos színeivel gyönyörűen illik a pitevilágba. Szerintem már nincs olyan ember, aki legalább egyszer ne futott volna egy rebarbara-geometriával megkomponált pite fotójába.
Én sem voltam ezzel másképp. Azonban ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem és megkóstoltam ezt az izgalmas zöldséget.
És azt kell mondjam – beleszerettem.
Gyerekkorom óta odavagyok a savanyú dolgokért (gumicukor, ribizli, egres, alma, stb), így amikor a rebarbara jellegzetes savanykás ízét megismertem, azonnal tudtam, hogy még csak most kezdődik a kalandom vele. 🙂
A rebarbara-történet első fejezete tehát ez a pudingos rebarbara pite, fogadjátok szeretettel! 🙂
A HÍRES REBARBARA-GEOMETRIA
Na igen, ha rebarbara, akkor nem lehet csak úgy ide-oda tenni a színpompás rudacskákat. Vagyis egyszer biztosan ki kell próbálni ezt a türelem-alkotást. 🙂
Én sem hagyhattam ki, – első ötlettől vezérelve – egész izgalmas lett a végeredmény. Ti is így gondoljátok?
Olyan sokféle forma és elrendezés van még, biztosan készítek majd ezután is rebarbara-geometriát.
MIÉRT REBARBARA?
A szemünknek izgalmas alkotások tehát egy érv a rebarbara mellett.
De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.
vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)
ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)
alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)
HOGYAN HASZNÁLD FEL A REBARBARÁT
Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!
Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.
A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.
De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! 🙂
VEGÁN PUDINGOS REBARBARA PITE
Mennyiség: 1 piteformához
hozzávalók
PITETÉSZTÁHOZ: 150 g búzaliszt 125 g margarin 2 ek cukor 4-6 ek hideg víz VANÍLIA PUDINGHOZ: 450 ml növényi tej 1 csomag vaníliás puding 5 ek cukor DÍSZÍTÉSHEZ: 2 rebarbara szár
elkészítés
1. A pitetésztához a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk a hideg margarin kockákat, majd néhány evőkanálnyi hideg vizet adagonként beledolgozunk, amíg össze nem áll a tésztánk. Gombócot formázunk belőle és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. 2. A rebarbarát tetszés szerint előkészítjük a díszítéshez. 3. A pudingos töltelékhez 50 ml tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A maradék 400 ml tejet felforrósítjuk, majd beleöntjük a kikevert pudingport. Folyamatos keverés mellett néhány perc alatt besűrítjük. 4. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott piteformába nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletesen fedje a sütőformát. 5. A pudingot ráöntjük a tésztára és a rebarbarával díszítjük. 6. 180°C-on 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a pitetészta széle. 7. Kevés pihentetés után már szeletelhető is, amikor visszadermedt a puding.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!