Vékony, omlós tésztában, egyszerre édes és fanyar mákos töltelék magasodik, tetején ropogós morzsával… Az ízek és a textúrák tökéletes összhangja.

Anyukám házi savanykás fahéjas szilvalekvárjával párosítottam a mákos tölteléket, szerintem nagyon illik bele ez a fanyar ízvilág, amit a lekvár varázsol bele. (Bár én legszívesebben mindenhez használnám ezt a lekvárt, annyira szeretem.😁🥰) De nem csak ízében lesz gazdagabb a süteményünk, hanem állagában is, sokkal szaftosabb, krémesebb falatokat kapunk.

ÍZEK TALÁLKOZÁSA

a mák

A kesernyésebb ízvilágú, „mákos” íz uralja ezt a süteményt.

a szilvalekvár

A máktöltelék közepén a savanykás gyümölcslekvár réteg teszi fanyarrá és még izgalmasabbá a pitét.

a citromhéj

A citromhéjat semmiképp se felejtsétek ki a receptből, a mákos süteményekbe mindig passzol a citrusos aroma.

a kókuszliszt

Ami kókuszos, az csak jó lehet. Na jó, tényleg nagyon jól illik ehhez a mákospitéhez. Érdemes a pitetésztába is csempészni a kókuszlisztből, így elég kevesebb búzalisztet használnunk hozzá.

TEXTÚRÁK TALÁLKOZÁSA

omlós pitetészta

Hideg margarinnal és vízzel érdemes dolgozni, így nem lesz ragacsos a tészta felhasználáskor. De hűtőbe is tehetjük a tésztagombócot, amíg készül a töltelék.

Lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kézzel beleigazítjuk a formába. Könnyedén törhet, viszont ugyanígy össze is tapad könnyedén. Szóval nyugodtan tömjük ki a réseket egy-egy tésztadarabbal, hogy mindenhol kitöltsük a piteformát.

krémes mákos töltelék

A pudingos, mákszemekkel teli citrusos tölteléket össze is főzhetjük, én most csak összekevertem a hozzávalókat és ráöntöttem a pitetésztára. Nekem így is jól sikerült, a sütési idő is elég volt neki. Finom, krémes lett a végeredmény, a mákszemek pedig még izgalmasabbá teszik.

ropogós morzsa

A morzsát sem érdemes kihagyni, ez a ropogós, sült morzsaréteg is hozzájárul a tökéletes végeredményhez.

Ennél is érdemes hideg margarinkockákkal dolgozni, akkor lehet jól összemorzsolni a lisztekkel.

liofilizált áfonya

Hogy még magasabb szintre vigyük a textúrák találkozását, néhány szem ropogós fagyasztva szárított áfonyával is megszórhatjuk tálaláskor a piteszeleteket.

pisztáciavaj

Ezek a krémes magvajak mindig jól illenek a sütikhez. Most sincs ez másként, egy-egy evőkanálnyi pisztáciavaj nem csak szépen mutat a piténken, de finom, krémes állagot is nyújt az élvezetek fokozásaként.

HOZZÁVALÓK JÓTÉKONY HATÁSAI

a mák

– jelentős mértékben tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kalciumot és E-vitamint

– nyugtatja az idegeket

a kókuszliszt

– antibakteriális hatású, baktériumölő

– jótékony hatással van az agyműködésre

– javítja a vércukorszintet

a liofilizált áfonya

– fagyasztva szárított

– kiemelkedő a vas, kálcium, kálium, magnézium, foszfor, mangán, cink, réz és folvas tartalma

– gazdag C-, B6-, K-, A- és E vitaminban

– serkenti a vérkeringést

– erősíti a hajszálereket

a pisztáciavaj

– tartalmaz arginint, ami a szervezet anyagcsere folyamataiban játszik szerepet

– nagy mennyiségű telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amik a jó fajta zsírok, nem rakódnak le a vérerek falain

– csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet

– fehérjében, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag

 ❤


VEGÁN KÓKUSZLISZTES MÁKOSPITE

Mennyiség: 22 cm-es piteforma
hozzávalók
a pitetésztához
100 g búzaliszt
50 g kókuszliszt
csipet só
30 g agavé szirup
60 g margarin
3-5 ek hideg víz

a mákos töltelékhez
350 ml kókusztej
100 g porcukor
70 g darált mák
70 g kókuszliszt
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
25 g keményítő/fél csomag vaníliás pudingpor
1/2 tk szódabikarbóna

a rétegezéshez
4-5 ek savanykás fahéjas szilvalekvár
vagy gyümölcsök (áfonya, málna, eper, stb)

a morzsához
30 g kókuszliszt
50 g búzaliszt
1/2 tk fahéj
40 g barna cukor
50 g margarin

a tálaláshoz
pisztáciavaj
liofilizált áfonya
citromszeletek

elkészítés
1. A pitetésztához a hideg margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, gombóccá gyúrjuk. Ezt a gombócot kinyújtjuk és egy alaposan kivajazott piteformába nyomkodjuk, ahol kell összetapasztjuk, vagy lecsippentünk onnan, ahol túllóg a tészta, hogy mindenhol egyenletesen fedje a formát a tésztánk.

2. A piteformát egy lapos tepsire helyezzük, hogy könnyebb legyen kivenni a sütőből majd.

3. Egy nagyobb tálban a töltelékhez a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd az egyik felét ráöntjük a pitetésztára. Ezután jön a lekvár réteg, amit a mákos töltelék másik felével befedünk.

4. A morzsához a hozzávalókat kézzel összedolgozzuk és rámorzsoljuk kisebb-nagyobb darabokban a töltelékre, hogy azt elfedje.

5. A tepsivel együtt betesszük a sütőbe és 175°C-on 35-40 percig sütjük légkeverésen.

6. A sütés után hagyjuk legalább 1-2 órát hűlni. Az a legjobb, ha teljesen kihűtjük és utána emeljük ki a formából, valamint szeleteljük.

7. Tálalhatjuk egy evőkanálnyi pisztáciavajjal, vékonyra vágott citromszelettel, megszórhatjuk liofilizált áfonyával.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük