Vékony, omlós tésztában, egyszerre édes és fanyar mákos töltelék magasodik, tetején ropogós morzsával… Az ízek és a textúrák tökéletes összhangja.
Anyukám házi savanykás fahéjas szilvalekvárjával párosítottam a mákos tölteléket, szerintem nagyon illik bele ez a fanyar ízvilág, amit a lekvár varázsol bele. (Bár én legszívesebben mindenhez használnám ezt a lekvárt, annyira szeretem.😁🥰) De nem csak ízében lesz gazdagabb a süteményünk, hanem állagában is, sokkal szaftosabb, krémesebb falatokat kapunk.

ÍZEK TALÁLKOZÁSA
a mák
A kesernyésebb ízvilágú, „mákos” íz uralja ezt a süteményt.
a szilvalekvár
A máktöltelék közepén a savanykás gyümölcslekvár réteg teszi fanyarrá és még izgalmasabbá a pitét.
a citromhéj
A citromhéjat semmiképp se felejtsétek ki a receptből, a mákos süteményekbe mindig passzol a citrusos aroma.
a kókuszliszt
Ami kókuszos, az csak jó lehet. Na jó, tényleg nagyon jól illik ehhez a mákospitéhez. Érdemes a pitetésztába is csempészni a kókuszlisztből, így elég kevesebb búzalisztet használnunk hozzá.

TEXTÚRÁK TALÁLKOZÁSA
omlós pitetészta
Hideg margarinnal és vízzel érdemes dolgozni, így nem lesz ragacsos a tészta felhasználáskor. De hűtőbe is tehetjük a tésztagombócot, amíg készül a töltelék.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kézzel beleigazítjuk a formába. Könnyedén törhet, viszont ugyanígy össze is tapad könnyedén. Szóval nyugodtan tömjük ki a réseket egy-egy tésztadarabbal, hogy mindenhol kitöltsük a piteformát.
krémes mákos töltelék
A pudingos, mákszemekkel teli citrusos tölteléket össze is főzhetjük, én most csak összekevertem a hozzávalókat és ráöntöttem a pitetésztára. Nekem így is jól sikerült, a sütési idő is elég volt neki. Finom, krémes lett a végeredmény, a mákszemek pedig még izgalmasabbá teszik.
ropogós morzsa
A morzsát sem érdemes kihagyni, ez a ropogós, sült morzsaréteg is hozzájárul a tökéletes végeredményhez.
Ennél is érdemes hideg margarinkockákkal dolgozni, akkor lehet jól összemorzsolni a lisztekkel.
liofilizált áfonya
Hogy még magasabb szintre vigyük a textúrák találkozását, néhány szem ropogós fagyasztva szárított áfonyával is megszórhatjuk tálaláskor a piteszeleteket.
pisztáciavaj
Ezek a krémes magvajak mindig jól illenek a sütikhez. Most sincs ez másként, egy-egy evőkanálnyi pisztáciavaj nem csak szépen mutat a piténken, de finom, krémes állagot is nyújt az élvezetek fokozásaként.

HOZZÁVALÓK JÓTÉKONY HATÁSAI
a mák
– jelentős mértékben tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kalciumot és E-vitamint
– nyugtatja az idegeket
a kókuszliszt
– antibakteriális hatású, baktériumölő
– jótékony hatással van az agyműködésre
– javítja a vércukorszintet
a liofilizált áfonya
– fagyasztva szárított
– kiemelkedő a vas, kálcium, kálium, magnézium, foszfor, mangán, cink, réz és folvas tartalma
– gazdag C-, B6-, K-, A- és E vitaminban
– serkenti a vérkeringést
– erősíti a hajszálereket
a pisztáciavaj
– tartalmaz arginint, ami a szervezet anyagcsere folyamataiban játszik szerepet
– nagy mennyiségű telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amik a jó fajta zsírok, nem rakódnak le a vérerek falain
– csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet
– fehérjében, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag


❤
VEGÁN KÓKUSZLISZTES MÁKOSPITE
Mennyiség: 22 cm-es piteforma

hozzávalók
a pitetésztához 100 g búzaliszt 50 g kókuszliszt csipet só 30 g agavé szirup 60 g margarin 3-5 ek hideg víz a mákos töltelékhez 350 ml kókusztej 100 g porcukor 70 g darált mák 70 g kókuszliszt 1 citrom reszelt héja 2 ek citromlé 25 g keményítő/fél csomag vaníliás pudingpor 1/2 tk szódabikarbóna a rétegezéshez 4-5 ek savanykás fahéjas szilvalekvár vagy gyümölcsök (áfonya, málna, eper, stb) a morzsához 30 g kókuszliszt 50 g búzaliszt 1/2 tk fahéj 40 g barna cukor 50 g margarin a tálaláshoz pisztáciavaj liofilizált áfonya citromszeletek
elkészítés
1. A pitetésztához a hideg margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, gombóccá gyúrjuk. Ezt a gombócot kinyújtjuk és egy alaposan kivajazott piteformába nyomkodjuk, ahol kell összetapasztjuk, vagy lecsippentünk onnan, ahol túllóg a tészta, hogy mindenhol egyenletesen fedje a formát a tésztánk. 2. A piteformát egy lapos tepsire helyezzük, hogy könnyebb legyen kivenni a sütőből majd. 3. Egy nagyobb tálban a töltelékhez a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd az egyik felét ráöntjük a pitetésztára. Ezután jön a lekvár réteg, amit a mákos töltelék másik felével befedünk. 4. A morzsához a hozzávalókat kézzel összedolgozzuk és rámorzsoljuk kisebb-nagyobb darabokban a töltelékre, hogy azt elfedje. 5. A tepsivel együtt betesszük a sütőbe és 175°C-on 35-40 percig sütjük légkeverésen. 6. A sütés után hagyjuk legalább 1-2 órát hűlni. Az a legjobb, ha teljesen kihűtjük és utána emeljük ki a formából, valamint szeleteljük. 7. Tálalhatjuk egy evőkanálnyi pisztáciavajjal, vékonyra vágott citromszelettel, megszórhatjuk liofilizált áfonyával.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!