Omlós pitetészta, csokis töltelék, ropogós fügemagvacskák. Mindenzt egészségesen. Ugye jól hangzik? Szerintem egy próbát mindenképp megér, aztán még egyet, aztán még egyet… 🙂
Most, hogy itt a fügeszezon, ezt a gyümölcsöt választottam ehhez a pitéhez, de nagyon sokféle gyümölccsel el tudom képzelni… banánnal, bogyósgyümölcsökkel, almával, körtével, szilvával és még sorolhatnám. Ez a recept amolyan alap recept, mehetett volna az „Alapreceptek” közé is, de így a fügés párosításban, szerintem megérdemel egy külön helyet a sütemények között. De a nyers sütik közé is készíthettem volna, mert valószínűleg úgy is nagyon finom és nincs szükség a növényi hozzávalók miatt sem a sütésre, de az őszi hangulat és a plusz ízek kibontakozása miatt én ezt most megsütöttem.
Kevés hozzávalóból, amik nem is a legismeretlenebbek és legdrágábbak, ilyen finomságot és szépet lehet kihozni. Szerintem vendégvárónak sem utolsó, ha valami egészségesebbel is szeretnénk megkínálni a vendégeket, és kinézetre már sikert arathatunk vele, elcsábítva az egészséges/vegán/gluténmentes szavaktól „ódzkodó” barátainkat is. 🙂
❤
VEGÁN, GLUTÉNMENTES FÜGÉS CSOKIPUDING PITE
Mennyiség: 22 cm-es piteforma
hozzávalók
A pitetésztához: 250 g zabpehelyliszt 2 ek lenmagliszt 1 tk szódabikarbóna csipet só egy 400 ml-es konzerves kókusztej "átlátszó" leve (kb 15 evőkanál, majdnem 200 ml) 2 ek sűrű kókusztej 3 ek juharszirup A pudingos töltelékhez 200 ml sűrű kókusztej (a konzerves kókusztej maradéka) 100 g étcsokoládé 1-2 ek juharszirup (mehet több is, ha édesebbre szeretnéd) 2 ek (tápióka) keményítő Tetejére: 2-3 db nagyobb füge
elkészítés
1. A tészta száraz hozzávalóit elkevertem, majd a konzerves kókusztejet felrázás nélkül felbontottam és a tetején lévő átlátszó kókusztejet/vizet és egy kevés sűrű kókusztejet is a tésztához adtam. 2. Miután a juharszirup is belekerült, összekevertem egy spatulával, aztán a kezemmel egy gombócba formáztam. Akkor jó a tészta, ha teljesen összeáll egy gombóccá. 3. A tésztát egy 22 cm átmérőjű piteformába nyomkodtam nedves kézzel, kitöltve a széleket is és ügyelve, hogy egyenletes vastagságú legyen a tészta mindenhol, majd egy villával pár helyen megszurkáltam a tésztát. 4. A töltelékhez a kókusztejet a csokival felmelegítettem, addig, hogy az étcsoki elolvadjon benne és egynemű masszává alakuljon. Majd csomómentesen belekevertem a juharszirupot és a keményítőt kézi habverővel. 5. A kilapogatott tésztára öntöttem a "csokipudingot" és szeletelt fügével díszítettem. 6. 180°C-on 22-25 percig sütöttem. 7. A sütőből kivéve a formában hagytam kihűlni, amíg megdermedt a pudingos töltelék rajta. (Ha langyosra hűlt, be lehet tenni a hűtőbe is.) 8. Miután kihűlt, a formából kivéve felszeleteltem. 9. Önmagában is nagyon finom, de gyümölcsökkel, akár fagyival is fel lehet dobni. :)
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!