A fánk egy olyan sütemény, amit szinte mindenki szeret. Nagyon sokszor készítettem már a hagyományos tésztával, de az előzetes „tudásom” alapján elkészítettem ezt a vegán változatot egy-két újdonsággal együtt.

Remélem Nálatok is nagy siker lesz. 🙂
Készíthetünk lyukas fánkokat, amiket fahéjas cukorba forgatunk. Ez a fánktészta önmagában is nagyon finom.

De készíthetünk hozzá egy gyors fahéjas-vaníliás almatölteléket, amitől aztán tényleg igazi őszi sütemény lesz a fánkokból.
Igazi őszi hangulatot varázsolt a konyhában ez a sok-sok finom illat.

❤
VEGÁN FÁNKOK ALMÁS-FAHÉJAS TÖLTELÉKKEL
Mennyiség: 12 db nagy fánk

hozzávalók
500 g liszt (én 350 g búzalisztet és 150 g teljeskiőrlésű búzalisztet használtam) csipet só egy nagyobb csipet kurkuma (a tészta szép sárga színe miatt) 1 csomag szárított élesztő 40 g cukor (én 20 g barna nádcukrot és 20 g kókuszvirágcukrot kevertem bele) 100 g olvasztott/puha margarin 300 ml langyos rizstej (egyéb növényi tej) 1 tk vanília kivonat cukorbundához: pár ek barna nádcukor és fahéj almás töltelékhez: (kb. 5 fánkhoz) 4-5 alma 2 tk fahéj fél citrom leve 1/2 tk vanília kivonat 165 ml konzerves kókusztej vagy 1,5 dl növényi tej 1 ek tápióka keményítő cukor, ha nem elég édes az alma
elkészítés
1. A fánktésztához a száraz hozzávalókat összekevertem, majd a nedves hozzávalókat belegyúrtam. A puha ragacsos tésztát 7-10 percig dagasztottam, ekkor jobban összeáll a tészta, kevésbé lesz ragacsos. Fontos, hogyha ragacsosnak is érezzük, nem kell plusz lisztet hozzáadni, nem akarunk egy kemény lisztes tésztát kapni. 2. A dagasztótálban a tésztagombóc tetejét megszórtam egy kevés liszttel, majd egy tiszta konyharuhával letakartam és melegebb helyen 50 percig kelni hagytam. (ha töltött fánkokat is készítesz, elkészítheted a tölteléket, amíg kel a tészta - a töltelék elkészítését lejjebb találod) 3. Miután megkelt a tészta, egy lisztezett felületre borítottam, a tetejét is beliszteztem és egy nyújtófával (vagy az ujjainkkal akár) elegyengettem 1-2 ujjnyi vastagságra. 4. Egy fánk szaggatóval vagy egy szélesebb szájú pohárral (én az utóbbival készítettem ezeket a nagyobb fánkokat) kiszaggattam a fánkokat, a maradék tésztát is összegyúrtam és újból kiszaggattam, amíg nem fogy el a tészta. (A lyukas fánkokhoz használhatunk egy kicsi poharat is vagy egy alufólia stb. tekercsének a szélét a lyukak készítéséhez) 5. Ezután a kiszaggatott fánkokat újból megkelesztettem, letakarva a konyharuhával 30 percig. 6. Bő olajat hevítünk, egy próbasütéssel próbáld ki, jó-e az olaj forrósága. 7. A fánkokat a kelesztés utáni felső részüket alulra téve helyeztem bele az olajba, majd lefedtem egy fedővel és 2-3 perc sütés után levettem a fedőt és megfordítottam a másik oldalára és fedő nélkül sütöttem azt szintén 2-3 percig (de amíg aranybarna nem lesz, azonban kevesebb sütési idővel nem sül át a tészta, hosszabb ideig sütve pedig nagyon felszívja az olajat, ezért érdemes megtalálni a megfelelő hőfokot) 8. Ha megsültek a fánkok, papírtörlőre vagy konyharuhára tegyük át, hogy felszívja róluk a felesleges olajat, majd még melegen fahéjas cukorba forgattam. És egymás mellé helyeztem őket egy tálcán. 9. Almatöltelék elkészítése: Az almákat felkockáztam és egy serpenyőben a citromlével, fahéjjal és vanília kivonattal puhára sütöttem az almákat. Ezután hozzáadtam a folyadékot (konzerves kókusztej vagy növényi tej) csomómentesen elkevertem a keményítővel, és az almákhoz kevertem. Az összekeverés után már le is kapcsoltam alatta a tűzhelyet és félretettem kihűlni. 10. A fánkok belsejét egy fakanál végével üregesre vájtam, majd egy kisebb kanál segítségével (de egy habzsákkal még könnyebb) beletöltöttem az almás tölteléket a fánkokba.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!