Izgalmas hozzávalókkal készült ez a nem hétköznapi édesség-kenyér.

Ezt a finomságot azoknak főként ajánlom, akik most ismerkednek a különféle alapanyagokkal. Azokkal az alapanyagokkal, amik túlmutatnak a hagyományos recepteken, amikben főszerepet csak a fehérliszt és kristálycukor, porcukor, tojás kap. Mert annyi féle alapanyag létezik még, kár lenne ezeknél leragadni.

Mert száműzni nem kell semmit, ha egészségügyi okokból nem döntünk így. De egy-egy új irányzatot kipróbálni mindig izgalmas végeredményhez vezet, kár lenne kihagyni.

És manapság már annyira könnyen és megfizethető áron juthatunk alternatívákhoz. A Biocity webáruház is pont ezeknek az izgalmas alapanyagoknak a beszerzését könnyíti meg. Ezután tényleg csak a képzeletünk szab határt az új ízeknek, formáknak, állagoknak.

Ebben a receptben én most a különféle alapanyagok keverését szerettem volna megmutatni. Nem kell drasztikus lépésekben gondolkodni ahhoz, hogy izgalmas ízeket és tápanyagokat csempésszünk a receptekbe.

Ebben a vegán csokis cukkinikenyérben a búzaliszt egy részét a cirokliszt váltja ki, édesítéséhez pedig kókuszvirág cukrot, eritritet és érett banánt használtam.

KEVESEBB BÚZALISZT: CIROKLISZT HASZNÁLATA

Az, hogy a fehérliszt mellé elbújtatunk egy kevés ciroklisztet, azzal már el is kezdünk ismerkedni ezzel a gluténmentes liszttel.

A gluténmentes lisztek nem csak a gluténérzékenyek számára használható lisztek. Az „egészséges” szervezetnek sem ártanak, sőt, érdemes néha ilyen alapanyagokkal is tarkítani az étrendünket.

A cirok ősi gabonafélénk, gazdag élelmi rostokban, fehérjében, vasban, antioxidánsokban.

A szervezet lassabban dolgozza fel, így kevésbé terheli meg vércukorszintünket.

Nagyon jó alternatíva a búzaliszt helyettesítésére, de, ahogy ebben a receptben is, egy részét is pótolhatjuk a receptekben.

KEVESEBB CUKOR: ERITRIT HASZNÁLATA

Ahogy a liszteknél, úgy a cukroknál, édesítőknél is rengeteg alternatíva létezik már.

Én most az eritrittel, egy természetes édesítőszerrel helyettesítettem a cukor egy részét a receptben.

Az eritritnél érdemes arra figyelni, hogy maximum 160°C-on érdemes sütni a süteményeket, ugyanis eddig a hőfokig nem veszít az édességéből.

Jól kombinálható más édesítőszerekkel, cukrokkal.

Így én most kókuszvirág cukorral és érett banánnal párosítottam ehhez a recepthez.

CUKKINI A SÜTEMÉNYBEN

Van, aki rögtön elutasítja az ilyesfajta izgalmakat a konyában. Én nem ez a típus vagyok, így szerencsére ilyen receptekkel is gazdagíthatom a Ti sütemény palettátokat is.

A cukkini egy egészen semleges ízű zöldség, ami épp emiatt a tulajdonsága miatt kerülhet bele ilyen csokis süteményekbe is.

Amitől más egy cukkinis sütemény:

megváltoztatja az állagát: A cukkini nedvességtartalma egy szaftos, puha süteményt eredményez.

növeli a tápanyag tartalmát: Zöldséget fogyasztani mindig jó dolog, így hiába rejtjük el a süteményünkben, a szervezetre gyakorolt hatásait nem tudjuk észrevétlenül tartani. Rendkívül jó hatással van az emésztésre.

ESZPRESSZÓ ÉS ÉTCSOKOLÁDÉ

Talán nem itt olvassátok először ezt a jól működő kombinációt. A kávé és az étcsokoládé kiválóan emelik ki egymás ízét és aromáját, ezért mindenképp javaslom, hogy a kávét ne hagyjátok ki a receptből.

Mindkettő ízvilágát karakteresen jellemzi a keserűség, így az érett banánokkal jól harmonizál, kiegyensúlyozza az édes-kesernyés ízeket.

A kávé és a csokoládé serkentőleg hat az emberi szervezetre.

 ❤


VEGÁN CSOKIS CUKKINIKENYÉR

Mennyiség: 1 banánkenyér
hozzávalók
100 g búzaliszt
70 g cirokliszt
½ tk parajdi só
40 g eritrit
15 g tápióka keményítő
1 ek sütőpor
40 g kókuszvirág cukor
30 g kakaópor
3 érett banán pürésítve
50 g kókuszolaj
1 tk almaecet
30 ml eszpresszó
70 ml növényi tej
200 g reszelt cukkini (1 kisebb cukkini)
80 g étcsokoládé

tetejére
étcsokoládé darabok

elkészítés
1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk (a cukkini és az étcsokoládé kivételével) a nedves hozzávalókat is, csomómentesre keverjük. 

2. Beleforgatjuk először a reszelt cukkinit, majd az étcsokoládé darabokat is.

3. Egy kivajazott, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába öntjük a tésztát és a tetejét étcsokoládé darabokkal szórjuk meg.

4. 160°C-on 70 percig sütjük.

5. A formában hagyjuk kihűlni.

6. Szeletekre vágva tálalhatjuk, megkenve kesuvajjal vagy egyéb magvajjal, banánszeletekkel, friss áfonyával vagy más gyümölcsökkel.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük