Rajongok a zablisztes, zabpelyhes süteményekért. Remélem vagytok itt még páran, akik szintén örülnek ennek a receptnek!
Mostanában egyre több cukormentes recepten dolgozom, így most ez is egy mindenmentes süteményként szerepelhet az oldalon.
MINDENMENTES, MERT:
búzaliszt helyett: zabpehelyliszt
cukor helyett: xilit (nyírfacukor)
tojás helyett: keményítő
tej helyett: növényi tej
margarin helyett: kókuszolaj
… található a receptben.
MIÉRT SZERETEM A ZABOT?
mert kiváló rost- és szénhidrátforrás
természetes értágító
csökkentheti a vérnyomást
csökkentheti a koleszterinszintet
lassítja a cukor felszívódását
nagyon sokoldalúan felhasználható
és persze mert nagyon szeretem az ízét 🙂
DÍSZÍTÉS REBARBARÁVAL ÉS MANDULÁVAL
Sok helyen láttam már ezt a mandulaszeletes díszítést, azt hiszem nem én lehetek az egyedüli, akinek megtetszett ez a dekoráció. 🙂
Amellett, hogy nagyon dekoratív piskótát készíthetünk velük, a rebarbara savanykás hasábjai izgalmassá teszik a falatokat, a mandula pedig ropogóssá és ízletessé varázsolja a süteményünket.
MIÉRT REBARBARA?
A szemünknek izgalmas alkotások egy érv a rebarbara mellett. Készítettem is már egy rebarbara-geometriával díszített pitét.
De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.
vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)
ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)
alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)
HOGYAN HASZNÁLD FEL A REBARBARÁT
Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!
Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.
A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.
De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! 🙂
REBARBARÁS ZABPISKÓTA MINDENMENTESEN
Mennyiség: 1 tortaformához
hozzávalók
240 g zabpehelyliszt 35 g vaníliás pudingpor 2 tk sütőpor 100 g nyírfacukor 250 ml növényi tej 7 ek kókuszolaj DÍSZÍTÉSHEZ: rebarbara mandulaszeletek
elkészítés
1. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd egy kivajazott sütőformába öntjük a tésztát. 2. Rebarbara hasábokat nyomkodunk a tésztába és mandulaszeletekkel szórjuk le. 3. 170°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!