Rajongok a zablisztes, zabpelyhes süteményekért. Remélem vagytok itt még páran, akik szintén örülnek ennek a receptnek!

Mostanában egyre több cukormentes recepten dolgozom, így most ez is egy mindenmentes süteményként szerepelhet az oldalon.

MINDENMENTES, MERT:

búzaliszt helyett: zabpehelyliszt

cukor helyett: xilit (nyírfacukor)

tojás helyett: keményítő

tej helyett: növényi tej

margarin helyett: kókuszolaj

… található a receptben.

MIÉRT SZERETEM A ZABOT?

mert kiváló rost- és szénhidrátforrás

természetes értágító

csökkentheti a vérnyomást

csökkentheti a koleszterinszintet

lassítja a cukor felszívódását

nagyon sokoldalúan felhasználható

és persze mert nagyon szeretem az ízét 🙂

DÍSZÍTÉS REBARBARÁVAL ÉS MANDULÁVAL

Sok helyen láttam már ezt a mandulaszeletes díszítést, azt hiszem nem én lehetek az egyedüli, akinek megtetszett ez a dekoráció. 🙂

Amellett, hogy nagyon dekoratív piskótát készíthetünk velük, a rebarbara savanykás hasábjai izgalmassá teszik a falatokat, a mandula pedig ropogóssá és ízletessé varázsolja a süteményünket.

MIÉRT REBARBARA?

A szemünknek izgalmas alkotások egy érv a rebarbara mellett. Készítettem is már egy rebarbara-geometriával díszített pitét.

De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.

vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)

ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)

alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)

HOGYAN HASZNÁLD FEL A REBARBARÁT

Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!

Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.

A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.

De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! 🙂


REBARBARÁS ZABPISKÓTA MINDENMENTESEN

Mennyiség: 1 tortaformához

hozzávalók
240 g zabpehelyliszt
35 g vaníliás pudingpor
2 tk sütőpor
100 g nyírfacukor
250 ml növényi tej
7 ek kókuszolaj


DÍSZÍTÉSHEZ:
rebarbara
mandulaszeletek

elkészítés
1. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd egy kivajazott sütőformába öntjük a tésztát.

2. Rebarbara hasábokat nyomkodunk a tésztába és mandulaszeletekkel szórjuk le.

3. 170°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük