MI A FOCACCIA?
A focaccia egy olasz lapos kenyérféle, hasonló a pizzához. Általában olívaolajjal lelocsolva, zöldfűszerekkel (főként rozmaringgal) megszórva készítik.
A focacciaból készíthető szendvics is akár, de köretként, előételként és nassolnivalóként is szolgálhat.
A legelterjedtebb hozzávalói a liszt, víz, élesztő és só. Viszont a régi, eredeti recept nem tartalmazott élesztőt, mert a megfelelő hőmérsékleten anélkül is levegőssé vált a tészta.
Az élesztővel nagyon szép buborékokat lehet elérni a tésztában, azonban nélküle sem lesz kőkemény kenyerünk.
Szóval, ha nincs otthon épp élesztőd, vagy nem fogyasztjátok, akkor is készíthettek finom focacciat.

GLUTÉNMENTES FOCACCIA
Ez most egy gluténmentes változat, a Benefitt Reform termékcsalád gluténmentes pizza és kenyérlángos lisztkeverékét tettem próbára ehhez a recepthez. – együttműködés
Ezeket a liszteket, alapanyagokat tartalmazza a keverék:
tápióka keményítő
gluténmentes búzarost
barna rizsliszt
szezámmagliszt
útifűmaghéj liszt
Csupa olyan, amik az én konyhámban is megtalálhatók, és én is össze szoktam kevergetni egy-egy izgalmasabb recepthez, szóval bíztam a sikerben.
Én szeretem az effajta ízvilágot, amit ezeknek a különböző liszteknek az aromája nyújt. De egészségügyi szempontból is nagyon jó választás akár csak a sima búzaliszt mellé keverni valamilyen más lisztet, hiszen, ha nem vagyunk gluténérzékenyek, semmi szükség a búzaliszt teljes kivonására az étrendünkből. De a receptek izgalmassá tétele egy-egy alapanyaggal csak jó hatással lehet a szervezetünkre és a kreativitásunkra is. 🙂
A lisztkeverék csomagolásán már található egy recept, de én tojás nélkül szerettem volna elkészíteni, valamint szeretem a saját ötleteimet megvalósítani egy-egy receptnél.
De Ti választhatjátok a csomagon leírt receptet is vagy akár saját ízlésetekre formálhatjátok. Ez a legjobb ebben, mindenki amit és ahogy szeretné, nincsenek kőbe vésett szabályok.
Legfeljebb legközelebb kicsit máshogy csináljuk, ha nem válik be valami. 🙂

MEDENCÉK AZ ÍZEKNEK
Az egyik, ami azonnal eszünkbe juthat a focacciaról, azok a kis lukacskák a felületén.
Ezek a kis medencék arra szolgálnak, hogy összegyűjtse a finom ízeket, mint az olívaolaj, a zöldfűszerek, a paradicsomok kifolyó levét és a sót.
Az ujjainkkal csak nyomkodjuk be a tészta tetejét, hogy kialakítsuk az ízgyűjtő medencéket.
Ezután már csak rápakolásszuk a finom ízét adó feltéteket.

MILYEN ÍZEKET VÁLASSZUNK
Természetesen olyan ízekkel dolgozzunk, amiket szeretünk.
Az alap ízeket az olívaolaj és a rozmaring adja, amit kiegészíthetünk sokféle zöldséggel, fűszerrel.
Amiket én használtam ehhez a recepthez, az a
friss ropogós paradicsomok (minél színesebb, annál jobb 🙂
lilahagyma karikák (egy hagymás étel csak jó lehet 🙂
nagyszemű só (parajdi sót használtam)

SÜTÉS UTÁN
A még meleg focacciat locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal, szórjuk meg friss rozmaringgal és nagyszemű sóval.
Az ízélmény így még teljesebb lesz!
Frissen a legfinomabb, de másnap is élvezhető még ez a gluténmentes, élesztő nélküli focaccia.

VARIÁCIÓK MÉG
más zöldfűszerek
- pl.: kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, zsálya
- használhatunk szárított fűszereket is, nem csak friss fűszernövényeket (ekkor érdemes inkább a tésztába gyúrni a szárítottakat, ne égjenek meg sütés közben)
fokhagyma
- a fokhagyma mindig jó választás
- használhatunk port is
- de a friss aprított fokhagymának nincs párja
- ezt is ajánlott a tésztába keverni inkább, mert könnyen megéghet
sajtok
- a parmezán szokott még sok receptben szerepelni ízesítésként
- csak szórjuk meg vele a tetejét
sörélesztő pehely
- ha nem fogyasztunk sajtokat, a sörélesztő pehely tökéletes választás
- frissen szórjuk a sült focacciara

❤
ÉLESZTŐ- ÉS GLUTÉNMENTES VEGÁN FOCACCIA
Mennyiség: 1 kisebb tepsi

hozzávalók
200 g Benefitt Reform pizza és kenyérlángos lisztkeverék 5 g só 10 g sütőpor 3 ek olívaolaj 250 ml langyos víz feltétek: olívaolaj rozmaring nagyszemű só (parajdi só) lilahagyma karikák koktélparadicsom
elkészítés
1. A foccacia tésztához a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a vizet és az olajat hozzáadjuk és alaposan összedolgozzuk, átgyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és 10 percig pihentetjük. 2. A pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát és kézzel szétnyomkodjuk téglalap formára. Az ujjainkkal kicsit benyomkodjuk a felületét, hogy szép lyukacsos legyen a teteje. 3. Feltétként tehetünk rá lilahagyma karikákat, színes koktélparadicsomokat, rozmaringot akár. Ezeket kicsit nyomjuk bele a tésztába. Meglocsolhatjuk olívaolajjal és megszórhatjuk nagyszemű sóval. 4. 200°C-os sütőben 15 percig sütjük, majd lejjebb vesszük a hőfokot 180°C-ra és további 25-30 percig sütjük. (én légkeverésen sütöttem)
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!