A gyermeknapi recept inspiráció sorozat első étele ez a breki-szendvics.

Könnyedén megformázható, nem igényel különösebb kézügyességet ez az aranyos finomság.

A jópofa, játékos külső mellett pedig ugyanilyen egyszerűséggel alakítható a saját ízlésünkre és válhat az egészséges étkezésnek megfelelő étellé is.

HOGY A KONYHÁBAN IS GYERMEKNAP LEGYEN

Egy finom szendvicset nem sokan utasítunk vissza. Hát még az ilyen aranyos formában tálalt breki-szendvicseket nem, amik azonnal levesznek mindenkit a lábukról – legyen szó felnőttről vagy gyerekekről.

KÖZÖS MÓKA IS LEHET

Az elkészítése közös mókázás is lehet, a kisgyerekek is besegíthetnek a breki készítésbe, hiszen a  szemecskéket gyerekek is könnyen megformázhatják.

Ezen felül pedig ötletelhettek együtt, hogy milyen finomságok kerüljenek a szendvicsekbe majd.

EGÉSZSÉGES ELEMEK BEÉPÍTÉSE

És ekkor jelenik meg sok szülő fő szempontja, hogy az egészséges táplálkozáshoz szükséges alapanyagokat tudjon belecsempészni a gyermeke ételébe.

Ezen a napon persze nem kell, hogy ez legyen a fő szempont, de amikor már kipipáljuk az aranyos és játékos jelzőket, gyermeknapon is figyelhetünk a jótékony alapanyagokra.

finom, látványos és egészséges

Ilyen ez a szendvics is, aranyos, játékos, látványos és finom, sőt, még finomabbá varázsolhatjuk a kedvenc finomságainkkal.

Az egészségre pedig jótékony hatással lehet, ha egy kis gondossággal előkészítjük a terepet.

előkészületek

A tésztát előtte már mi magunk is begyúrhatjuk, (persze ez is lehet közös munka és móka) a búzalisztet egyéb lisztekkel összekeverhetjük.

Ez a recept búzaliszt és rozslisztek keverékét tartalmazza, én nagyon szeretem a rozsos péksüteményeket. De készíthetjük teljes kiőrlésű búzalisztből, tönkölylisztből és sok más lisztből is. Fontos, ha kisgyereknek készül, jóízűen meg tudja enni, hiszen Neki készül, az Ő napján. 🙂

Készülhetünk előre mindenféle zöldséggel, amiket játékos formában előkészítünk. Pl. hosszú uborka szeletek, uborka csillagok és egyéb kiszúró formák segítségével kivágott zöldségek.

a rozslisztről

Mivel a rozs sikértartalma kisebb a búzáénál, így nem kel meg annyira a belőle készített kenyér, emiatt tömörebb végeredményt kapunk. Ennek megoldására adhatunk hozzá sikért vagy, ahogy ez a recept is írja, búzaliszttel keverhetjük.

A rozsliszt rostokban és ásványi anyagokban gazdag, ami kedvezően hat az emberi szervezetre.

A teljes kiőrlésű rost jótékony hatással van a bélműködésre, csökkenti a koleszterinszintet.

Magas a B1 vitamin, kalcium, niacin tartalma.

MIKKEL TÖLTSÜK MEG A BREKI-SZENDVICSEKET

Minden olyannal, ami szem-szájnak ingere. Mindenki a kedvenc finomságát válassza ki, legyen az a vajkrémek, szendvicskrémek, zöldségek, felvágottak, sajtok választékából.

Tápláló, finom és színes szendvicsekre törekedjünk. Az izgalmas breki-zsemlékhez méltó izgalmas szendvicsek kerüljenek az asztalra. 🙂

BREKI VAGY MACI

Akik nem rajonganak a békákért, vagy nincs éppen otthon színezéshez matcha por vagy egyéb zöld színező a brekikhez, azok könnyedén készíthetnek maci-szendvicseket is.

Így tehát a zöld tészta helyett sima barna tészta készül, a breki szemek pedig macifüllé alakulnak át. Ilyen egyszerű. 🙂

 ❤


BREKI-SZENDVICSEK

Mennyiség: 4 kis breki
hozzávalók
100 g búzaliszt
100 g világos rozsliszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
5 g matcha por
1/2 csomag szárított élesztő
2 g cukor
5 g só
160 ml langyos víz

elkészítés
1. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és 3-5 percig dagasztjuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük.

2. 4 egyenlő méretű gombócot készítünk a tésztából. Mindegyik tésztából egy kicsi (kb 15 g-os) gombócot választunk le, ezeket kettéosztva kapjuk meg a szemeket.

3. A kis szemgombócok alját óvatosan, de alaposan összenyomkodjuk, a nagy gombócon a szemek helyére tesszük és alaposan összecsípjük a nagy gombóccal az alján, hogy sütés alatt se tudjanak leesni róla.

4. Ezután békaformában még kelnek 30 percet.

5. A sütő aljába vizet öntünk, vagy egy hőálló tálba öntsünk vizet és azt helyezzük be a sütőbe, majd melegítsük fel a sütőt 180°C-ra. 16-19 perc alatt megsülnek a breki-szendvicsalapok.

6. Miután kihűltek, kettévágjuk a zsemléket (ez lesz a brekik szája), kedvenc zöldségeinkkel és egyéb finomságokkal gazdagon tálalva már fogyaszthatjuk is.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük