Almarózsás pite vaníliás töltelékkel és elegáns díszítéssel, ami nem is olyan bonyolult, mint gondoljátok.

Az egészséges, izgalmas alapanyagokkal teli pitetésztába töltött édes vaníliapudingot igazán izgalmassá teszik a savanykás almarózsák.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán receptként készítettem el ezt a rózsapitét.

ALMARÓZSÁK KÉSZÍTÉSE

Rózsás pitét készíteni sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolnátok. Első lépésként, késsel egyszerűen vékony szeletekre vágjuk az almát. Aztán félig takarva mindig az előző szeletet a következővel, sorakoztatjuk őket, és pár percig sütőben sütjük, hogy szépen megpuhuljanak.

Ezeket a sütés során megpuhult almasorokat fogjuk feltekerni, hogy rózsákat kapjunk belőlük.
Ahány sort készítünk, annyi almarózsát fogunk kapni a végén. Minél hosszabb egy sor, annál nagyobb rózsáink lesznek. Érdemes többféle méretűt készíteni a szép végeredményért. 🙂

Sütés után már csak felhengergetjük az almasorokat, és kész is a rózsamezőnk. 🙂

Érdemes szép piros almákat választani, ha összhatásként piros rózsacsokrot szeretnénk kapni. Mivel vékonyra szeleteltük az almákat, nem lesz zavaró a héjuk kóstolásnál.

ALMARÓZSÁS PITE MENTESEN

Mennyiség: 23 cm-es piteformához

hozzávalók
PITETÉSZTA:
55 g hajdinaliszt
70 g kölesliszt
25 g lenmagliszt
35 g barna rizsliszt
csipet só
30 g keményítő
30 g kókuszzsír
25 g barna nádcukor
125 g víz

VANÍLIA PUDING:
1 csomag vaníliás pudingpor/50 g keményítő + 2 tk vanília kivonat
5 ek barna nádcukor
400 ml rizstej

ALMARÓZSÁK:
3 piros alma

elkészítés
1. A pitetésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, majd a kókuszzsírral összemorzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a hideg vizet és tésztagombócot formázunk belőle.

3. Fóliába csomagoljuk a gombócot és hűtőbe tesszük legalább 20 percre.

Addig elkészítjük az almarózsákat.
4. Az almákat megmossuk, félbevágjuk és kivágjuk a magházat. Ezeket a felezett almákat a tetejüktől lefelé haladva vékony szeletekre vágjuk. 

5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, úgy, hogy az almaszeletek félig takarják mindig egymást. Az almaszeleteket 175°C-on (légkeverésen) 7-9 percig sütjük, csak annyira, hogy megpuhuljanak a könnyebb formázás érdekében.

6. Miután langyosra hűltek az almasorok, feltekerjük őket, és felállítva várakozhatnak a díszítésig a sütőpapíron.

7. A pitetésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen nem túl vékonyra nyújtjuk, majd ráborítjuk egy kiolazott piteformába, belenyomkodjuk, a széleket is elegyengetjük.

8. Villával megszurkáljuk és 175°C-on (légkeverésen) 10 percig elősütjük.

Addig elkészítjük a vaníliás tölteléket.
9. 350 ml rizstejet felforralunk, majd a maradék tejjel elkevert pudingport (vagy keményítőt+vanília kivonatot) és cukrot beleöntjük a forró tejbe és addig forraljuk folyamatos kevergetés közben, amíg besűrűsödik.

10. Az elősütött pitetésztába öntjük a pudingot, majd kidíszítjük az almarózsákkal.

11. 175°C-on (légkeverésen) további 15 percig sütjük.

12. Sütés után kihűtjük, hogy a puding visszadermedhessen.

ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük