Almarózsás pite vaníliás töltelékkel és elegáns díszítéssel, ami nem is olyan bonyolult, mint gondoljátok.
Az egészséges, izgalmas alapanyagokkal teli pitetésztába töltött édes vaníliapudingot igazán izgalmassá teszik a savanykás almarózsák.
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán receptként készítettem el ezt a rózsapitét.
ALMARÓZSÁK KÉSZÍTÉSE
Rózsás pitét készíteni sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolnátok. Első lépésként, késsel egyszerűen vékony szeletekre vágjuk az almát. Aztán félig takarva mindig az előző szeletet a következővel, sorakoztatjuk őket, és pár percig sütőben sütjük, hogy szépen megpuhuljanak.
Ezeket a sütés során megpuhult almasorokat fogjuk feltekerni, hogy rózsákat kapjunk belőlük.
Ahány sort készítünk, annyi almarózsát fogunk kapni a végén. Minél hosszabb egy sor, annál nagyobb rózsáink lesznek. Érdemes többféle méretűt készíteni a szép végeredményért. 🙂
Sütés után már csak felhengergetjük az almasorokat, és kész is a rózsamezőnk. 🙂
Érdemes szép piros almákat választani, ha összhatásként piros rózsacsokrot szeretnénk kapni. Mivel vékonyra szeleteltük az almákat, nem lesz zavaró a héjuk kóstolásnál.
ALMARÓZSÁS PITE MENTESEN
Mennyiség: 23 cm-es piteformához
hozzávalók
PITETÉSZTA: 55 g hajdinaliszt 70 g kölesliszt 25 g lenmagliszt 35 g barna rizsliszt csipet só 30 g keményítő 30 g kókuszzsír 25 g barna nádcukor 125 g víz VANÍLIA PUDING: 1 csomag vaníliás pudingpor/50 g keményítő + 2 tk vanília kivonat 5 ek barna nádcukor 400 ml rizstej ALMARÓZSÁK: 3 piros alma
elkészítés
1. A pitetésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, majd a kókuszzsírral összemorzsoljuk. 2. Hozzáadjuk a hideg vizet és tésztagombócot formázunk belőle. 3. Fóliába csomagoljuk a gombócot és hűtőbe tesszük legalább 20 percre. Addig elkészítjük az almarózsákat. 4. Az almákat megmossuk, félbevágjuk és kivágjuk a magházat. Ezeket a felezett almákat a tetejüktől lefelé haladva vékony szeletekre vágjuk. 5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, úgy, hogy az almaszeletek félig takarják mindig egymást. Az almaszeleteket 175°C-on (légkeverésen) 7-9 percig sütjük, csak annyira, hogy megpuhuljanak a könnyebb formázás érdekében. 6. Miután langyosra hűltek az almasorok, feltekerjük őket, és felállítva várakozhatnak a díszítésig a sütőpapíron. 7. A pitetésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen nem túl vékonyra nyújtjuk, majd ráborítjuk egy kiolazott piteformába, belenyomkodjuk, a széleket is elegyengetjük. 8. Villával megszurkáljuk és 175°C-on (légkeverésen) 10 percig elősütjük. Addig elkészítjük a vaníliás tölteléket. 9. 350 ml rizstejet felforralunk, majd a maradék tejjel elkevert pudingport (vagy keményítőt+vanília kivonatot) és cukrot beleöntjük a forró tejbe és addig forraljuk folyamatos kevergetés közben, amíg besűrűsödik. 10. Az elősütött pitetésztába öntjük a pudingot, majd kidíszítjük az almarózsákkal. 11. 175°C-on (légkeverésen) további 15 percig sütjük. 12. Sütés után kihűtjük, hogy a puding visszadermedhessen.
ELKÉSZÍTETTED EZT A RECEPTET?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget!